• Velkommen
  • Kig ind i Carolinehaven
    • Indkøring
    • Jordbærstuen
    • Hindbærstuen
    • Blåbærstuen
    • Madplan
  • Vi lægger vægt på
    • Læreplan
    • Børnemiljø
    • Torsdagsrock
    • Åbne stuer
    • Legepladsen
    • Legen
    • Måltidet
  • Personalet
  • Til forældrene
    • Praktisk Information
    • Årskalender
    • Lukkedage
  • Om Carolinehaven
    • Ledige stillinger
    • Forældrebestyrelsen
    • Institutionsbestyrelsen
    • De studerende fortæller…
    • Praktikbeskrivelse

Hindbærstuen

Hverdagen på Hindbærstuen

Hindbærstuen er en stue med 2 pædagoger og 1 medhjælper. Vi har 13 skønne børn på stuen.

Vi arbejder med at sætte ord på alt hvad vi fortager os. Dette er med til at styrke børnene i deres videre sprogudvikling. Der bliver arbejdet med kenkendelighed. Dette gøres bl.a. ved at børnene lærer rutinerne på stuen at kende, de hvornår man skal hvad. Vi har et fotografi af barnet på deres egen stol, så de lærer hurtigt af finde deres egen plads, samt selv at kravle op. Der er også et fotografi på deres garderobeplads, således at de selv kan finde den og fx lægge deres tøj på plads. Dette er også med til at styrke deres selvhjulpenhed, som også er noget vi arbejder med. Børnene er selv med til at tage tøj af og på. Og man kan mærke at jo mere børnene lærer jo mere vokser deres selvværd og selvtillid.

Kl. 9 spiser vi frugt og synger sange. Kl. 9.30 er det tid til forskellige aktiviteter. Disse aktiviteter kan være at gå en tur til en nært liggende legeplads. Det kan være en tur i klapvogn til assistents kirkegård, hvor vi f.eks. kigger på fugle eller snakker om ting vi ser. Det kan være der bliver lavet flotte malerier på stuen Vi leger også på vores egen legeplads.. Alle aktiviteterne bliver planlagt ud fra det enkelte barns alder og behov.

Kl.10.30 spiser vi frokost, derefter er det tid til en middagslur.

Kl.14.00 er der eftermiddags snacks.

Kl.14.30 til 17.00 leges der på stuen eller legepladsen. Dem der har lyst besøger evt. nogle af de andre børn fra de andre stuer.

At behandle lige, kræver det at vi handler forskelligt.

Fokuspunkter

Hindbærstuen: Forår/sommer 2022

Tema: Natur og udeliv

Formål med tema:

Formålet med valgte tema er at børnene får udvidet deres naturoplevelser og naturforståelse. Dette vil blandt andet ske ved at vi introducere børnene til udelivet, årstiderne og vejrfænomener. Vi vil benytte os af legepladsen, samt nærområdet. Vi vil skabe en øget interesse og nysgerrighed omkring naturen og dens magi. Vi har netop afsluttet samme fokuspunkt henover efteråret og vinteren og da foråret og sommeren kan bidrage med en masse andre oplevelse i naturen, fandt vi det relevant at føre fokuspunktet videre med justeringer som passer til årstiden.

Læreplanstemaer:

Natur og naturfænomener: 

Vi vil skabe en mulighed for at alle børnene sanser naturen, og de aktivitetsmuligheder den byder på. Vi vil bestræbe os på at bringe naturen ind til hindbærstuen. Vi vil give børnene mulighed for at opleve naturen med de muligheder vi har til rådighed. Da efteråret og vinteren gav os et indblik i naturens udvikling fra varme til kulde, vil vi nu give børnene oplevelsen af det omvendt, nemlig fra kulde til varme eftersom vi går fra forår til sommer.

Sociale kompetencer:

Vi vil udnytte de omkringliggende udearealer til, at børnene på egen hånd og med hjælp fra os, får skabt nogle gode arenaer til leg og dermed får styrket deres indbyrdes relationer.

Vi vil have fokus på at alle børnene får det optimale ud af hverdagens udendørsliv. Børnenes leg og fantasi skal stimuleres i fællesskab med resten af børnegruppen og de skal mødes omkring legen udendørs, hvilket ligger en gro bund for sunde relationer og gode sociale færdigheder.

Sproglig udvikling:

Vi vil skabe dialog både omkring passende overtøj til vejret, farver og de forskellige ting vi finder i naturen. Det kan være blade, grankogler, grene, blomster mm. Disse ting danner grundlag for kreativ udfoldelse samt dialog og samtale undervejs.

Aktiviteter: 

Vi vil tage på ture løbende og indsamle materiale til kreative projekter. Vi vil også benytte os af den daglige morgensamling til at tale om vejr og fænomener om den pågældende årstid. Eksempelvis rim og remser eller sange.

En anden aktivitet kunne være at lege med faldskærm og synge sangen om blæsevejr. En mere sanselig aktivitet kunne være at føle varmen fra solens stråler i kontrast til kulden i skyggen.

Aktiviteterne vil udfolde sig så børn i alle aldre kan deltage.

FOKUSPUNKT

Stue og periode: Hindbærstuen – Forår/sommer 2021

Tema: Tålmodighed og fokus på den gode samling.

Formål med tema: Vi har haft stor udskiftning i børnegruppen hen over året 2020, og har derfor mange børn under 2 år. Vi har derfor valgt at have fokus på tålmodighed og vores morgensamling.

Formålet med temaet tålmodighed er at øve på at vente på tur, vente på hinanden og give plads til hinanden. Derudover er formålet at skabe nogle faste rutiner, som giver mere ro i dagligdagen, så børnene ved hvad der skal ske.

Formålet med vores andet tema er at have et øget fokus på ”den gode samling”. Vi vil derfor arbejde intensivt på at skabe nogle rammer for en samling, som er hyggelig og med rig mulighed for dialog og læring. Samlingen foregår i tidsrummet 09-09.30 og vil være et ”helligt tidspunkt” uden forstyrrelser. Vi har erfaring med at børnene lærer en del omkring navne, farver, tal, venskaber, dyr og påklædning til denne samling. Derudover lærer de at vente på tur, sende frugtfadet videre og dele med vennerne.

Hvilke læreplanstemaer berør temaet:

Flere af læreplanstemaerne kommer i spil i arbejdet med tålmodighed og den gode samling. Herunder kan I se en oversigt over de læreplanstemaer, som vi kommer rundt om samt begrundelser.

 

Sproglig udvikling: I forbindelse med vores temaer, har vi et særligt fokus på den gode kommunikation – både mellem voksne og børn.  Vi benytter sproget mht. den gode samling, da dialogen har et stort fokus og alle får mulighed for at byde ind til fælles samtale. Samtidig vil de små spejle sig i de store og lære en masse nye ord og rutiner. Vi vil være tydelige og rolige voksne, så det bliver nemmere for børnene at være tålmodige i givende situationer.

Sociale kompetencer: Børnenes sociale kompetencer vil blive styrket ved at børnene deltager i morgensamlingerne, da der bliver skabt et rum med god stemning og mulighed for smil og grin på tværs af bordet. Vi vil gøre en ihærdig indsats for at øge børnenes fællesskabsfølelse ved at være samlet. Der vil desuden blive skabt et socialt rum ved at lære at vente på hinanden og give plads til hinanden, samt deles om samtaletiden.

Det skal eksempelvis være hyggeligt at skiftes til at vælge en farve, sang, dyr etc.

Alsidig personlig udvikling: Dette tema kommer i spil, idet det enkelte barn får styrket både selvtillid og selvværd, når det deltager i fællesskabet og i gode relationer med andre børn. Gode relationer er vigtige ift. at styrke det enkelte barns personlige udvikling, hvilket ofte resulterer i bedre trivsel. Derudover sker der en udvikling i takt med at børnene bliver udfordret på deres tålmodighed.

Proces: Til samlingen skal det være hyggeligt at sidde omkring bordet med sine venner og vi vil uge for uge planlægge og afholde en samling hver, så der kommer variation og noget for alle børn. Derudover vil vi evaluere løbende og evt. regulere på samlingen ud fra observationer. Gennem samlingen vil vi øve tålmodigheden ved at tælle til 10 før vi går ned fra stolene og inden vi går udenfor.  Vi vil desuden være opmærksomme på vores egen rollefordeling mellem voksne, da faste roller og rutiner er med til at skabe ro, god stemning samt et trygt læringsmiljø for børnene.

Forventede mål:

  • Et af vores mål er, at børnene får styrket deres relationer til hinanden gennem fællesskabet. Vi forventer, at børnene bliver mere opmærksomme på hinanden, og give plads til hinanden.
  • I de daglige rutiner forventer vi, at børnene lærer at vente på tur og får øvet deres tålmodighed.
  • Vi forventer at styrke sproget samt at få skabt en god dialog, både voksen-barn og barn-barn.
  • Til sidst forventer vi et styrket socialt fællesskab med plads til store og små samt forskelligheder.

Kontakt

Struenseegade 15A 1.TH

Tlf.: 3542 5551

Jordbærstuen: 2270 0247

Hindbærstuen: 2270 0274

Blåbærstuen: 2270 0282

Email: post@carolinehaven.dk

© Carolinehaven